2016. február 7.

fúj

ezzel a német nyelvtanulással meg az a helyzet, hogy most ebben a pillanatban is tanulnom kellene, mert két nap múlva nyelvvizsgázni fogok, és gyakorlatilag már annyira pánikolok, hogy alig tudok bármit is érdemben tanulni.
meg az is a helyzet, hogy habár ez most akkor elvileg egy felsőfokú nyelvvizsga, de én amúgy nem tudok németül. persze tudom, hogy ez különösen nehezített terep, egyrészt mert angolul sikerült Londonban olyan jól megtanulnom, hogy sírva akarok fakadni, amikor hozzá hasonlítom a német tudásom, másrészt meg eszembe jut az a férfi, akit egyszer valami orvosi rendelőben hallottam magyarul beszélni, és voltam vagy 13, de egyből kiszúrtam, hogy akcentusa van, és anyámnak nem is tűnt fel, szóval én azóta azon gondolkodom, hogy vajon én is ilyen vacakul hangzom-e németül? meg amúgy nem tudok spontál akármit odavágni a nőnek a boltban, amikor beszólt, mert nem használtam a csipeszt, hogy kivegyem a kenyeret, meg néha nem jutnak eszembe nagyon egyszerű dolgok, mint hogy tegyék már félre nekem (reservieren, ennél egyszerűbb szó nem is lesz)
a harmadik gondolatom pedig, hogy ez a nyelvvizsga, hát komolyan, állítom, hogy a vizsgabizottsága alapelve a legszebb öröm a káröröm lehet, de komoylan, olyan feladatok vannak, hogy az eszem megáll. Németországban az oktatás a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelője.Érveljen ellen/mellett, a mellékelt szemelvények (grafikonok) felhasználásával! 
Az Európai Únióban szavazati kötelezettséget kellene bevezetni, és a szavazókat pénzjutalommal illetni. Érveljen a mellékelt szemelvényekkel! 
anyátokköcsögit

Ezek amúgy nem túl nehéz témák, csak mondjuk németül informált véleményt alkotni, meg mellékmondatokat használni meg kötőszavakat meg passzívot meg függőbeszédet, adsjvf. FÚJ.





megy ez, mint az 1x1

jó de aztán meg eszembe jut, amikor egy-két éve anyámmal a Tescoban voltunk, és véletlen felhangosították a rádiót, és elkezdett ordítani Blondie-tól a Maria, és én hirtelen értettem, hogy my heart beats like a subway train, és olyan gyönyörűnek tűnt, esküszöm nem tudom, hogy a sikeres közgáz vizsgám után volt-e olyan katarzisszerű sikerélményem.


amúgy ez az egyik kedvenc német popzeném, egyrészt szerintem szép, másrészt meg minden sor egy dalra tett utalás, ami zseniálisan okos, itt vannak a megoldások. (amúgy van egy másik dala is, aminek szintén vannak megoldásai, és elvileg John Lennon-hoz/-ról szól, csak most nem találom a cikket, amiben olvastam)

3 megjegyzés:

  1. én azon akadtam ki, hogy - ha hihetek a barátnőmnek, aki németszakos diplomával és német férjjel rendelkezik - nincs szavuk arra, hogy béna (pedig ez a magamra vonatkoztatott kedvenc szavam) ;) egyébként szereztem tolmácsdiplomát is németből, nemcsak felsőfokút, de németül akkor sem tudtam. hát még azóta:) szóval átérzem a posztot. de hátha utadba kerül egy helyes német fiú, és hipp-hopp megtanulsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de azt, hogy behindert én eddig úgy értettem, hogy olyan értelemben használják, mint én azt hogy béna? (jó, ez ilyen konyhanyelv,nem túl irodalmi)
      én idáig a bunkó/parasztra nem találtam megfelelő szót :( :D

      Törlés
  2. szerintem a behindert joval erosebb, mint a bena, kb retarded, de majd utanajarok :) a benanak van egy ilyen kedveskedo mellekzongeje (pl. 'ringass el kis, bena dalom') :)

    VálaszTörlés